E R T U Ğ R U L F I R A T

Türkiye Sürdürülebilirlik Standartları, Eğitimleri ve Sınavları


Giriş

Dünya değişiyor, ama bu değişim olması gereken yönde mi ilerliyor? Türkiye, Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (TSRS) adı altında yeni bir düzenlemeye giderek, 29 Aralık 2023 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan Kurul Kararı ile belirli işletmelerin 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren zorunlu sürdürülebilirlik raporlamasına tabi olacağını açıkladı.

1) “Kurul Kararının 3. Maddesinin Birinci Fıkrasında Sayılan ve Hadlere Tabi Olan İşletmeler Listesi” başlıklı listede yer alan işletmeler arasından:

  • Aktif toplamı 500 milyon Türk Lirası
  • Yıllık net satış hasılatı 1 milyar Türk Lirası
  • Çalışan sayısı 250 kişi

ölçütlerinden en az ikisini art arda iki raporlama döneminde aşan işletmeler, zorunlu uygulama kapsamına dahildir.

Öte yandan, 21 Eylül 2024 tarihinde sürdürülebilirlik sınavı yapılmıştır.

2) 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu uyarınca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun düzenleme ve denetimine tabi bankalar, listede yer almalarına rağmen herhangi bir eşik değere tabi olmaksızın zorunlu raporlama kapsamındadır. Ancak, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu bünyesindeki bankalar bu uygulamadan muaftır.

3) Kapsam dışında kalan işletmeler ise zorunlu olmasa da gönüllülük esasına göre Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarına uygun raporlama yapabilirler.

Türkiye’de birçok kurum ve kuruluş sürdürülebilirlik ve yeşil mutabakat konusunda aktif olarak çalışmakta, seminerler düzenlemekte ve özellikle meslek mensupları bu konuyu öğrenmek için çaba sarf etmektedir.

“Sürdürülebilirlik standartları nereden çıktı?” derseniz, teknolojik gelişmeler; ülkeleri, ekonomileri, finansal piyasaları ve işletmeleri birbirine yaklaştırmakta ve bu hızlı değişimle birlikte paydaşların denetimden beklentileri de değişmektedir.

Günümüzde, bağımsız denetimlerin yanı sıra farklı alanlarda detaylı ve kapsamlı bilgiler ile güvence hizmetleri talep edilmekte ve bu da sürdürülebilirlik alanında güvence hizmetlerinin doğmasına neden olmuştur. Çevresel, sosyal ve yönetişim hususlarında ortaya çıkan sürdürülebilirlikle ilgili risk ve fırsatların işletmelerin finansal yeterliliğine olası etkilerinin açıklandığı sürdürülebilirlik raporlarının doğru ve güvenilir bilgiyi sunması, yatırımcılar açısından önem arz etmektedir.

Raporların güvenilir olması, raporun geçerliliğini ve değerini artırmakta olup, bu güvence ancak bağımsız üçüncü taraflar tarafından yürütülecek denetimler sayesinde sağlanabilir.

Sürdürülebilirlik raporlarında güvence denetimi önemli bir unsurdur. Kamu Gözetimi Kurumu (KGK) sitesinde bu konuda detaylı bilgiler ve duyurular bulunmaktadır. Meslektaşlarımızın sürdürülebilirlik ve güvence denetimi konusunu öğrenmek üzere gerek yazılı gerekse sözlü mevzuatı takip etmeleri gerekmektedir.

Küresel çapta hızla yaygınlaşan kurumsal sürdürülebilirlik raporlaması, uzun yıllardır var olan sürdürülebilirlik kavramı, iklim krizinin ulaştığı boyutlar ve sürdürülebilir kalkınma adına atılan somut adımlar sonucunda önem kazanmıştır.

Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkede yeni sürdürülebilirlik raporlaması konusunda düzenlemeler yapılmaktadır. İşletmelerin çevresel, sosyal ve yönetişim konularındaki açıklamalarını içeren sürdürülebilirlik raporları, sürdürülebilirlik risk ve fırsatlarını ve sürdürülebilirliğe ilişkin katkıları ortaya koyar, böylelikle işletmelerin faaliyetlerini sürdürebilmelerine olanak tanır. Bu raporlar, kurumsal değerin belirlenmesinde finansal raporlarla eşit düzeyde önem taşımaktadır. Ülkemizde de sürdürülebilirlik raporlamasıyla ilgili küresel gelişmeler yakından izlenmekte ve 29 Aralık 2023 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan Kurul Kararı ile eşik değerleri sağlayan işletmeler 1 Ocak 2024’ten itibaren Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarına uygun raporlama yapmakla yükümlü kılınmıştır. Bu konudaki usul ve esaslar 4 Haziran 2024 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.

Son olarak, KGK 23 Kasım 2024 tarihinde Ankara, İstanbul ve İzmir’de yapılacak sınavlar ve başvuru esaslarını duyurmuştur. Sınav başvuruları 23 Eylül 2024'ten 7 Ekim 2024 tarihine kadar elektronik ortamda “http://www.kgk.gov.tr” adresinde yer alan başvuru formu doldurularak yapılacaktır. Posta yoluyla gelen başvurular kabul edilmeyecektir.

Başvurularda ücret alınacak olup, katılmayanların ödedikleri ücret iade edilmeyecektir.

Sınav, aşağıdaki konulardan yazılı test şeklinde yapılacaktır:

  • Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlaması
  • Sürdürülebilirlik Denetimi

Şunu da belirtmek gerekir: “Sürdürülebilirlik Denetçisi” olarak yetkilendirilmek için sınavı kazanmak yeterli değildir. Ayrıca adayların Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin 14. maddesinde yer alan diğer şartları da taşımaları gerekmektedir.

Bu yazıda KGK duyurularından faydalanılmıştır.

08.10.2024

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)